top of page

STRÖMFORS

Menneen maailman lumoa vuoden 2018 uusmaalaisessa kylässä.

Artesaanimyymälöitä ja vespalla huristelua ruukkikylän idyllissä.

Moottoritien varressa olevan ruukkikylän mainos saattaa vilahtaa ohitse helposti, ennen kuin päätös poiketa sinne toteutuu. Miljöö on kuin toisesta, menneestä maailmasta.

 

Kesäpäivänä artesaanimyymälät ovat avoinna ja pihoilta löytyy elämää.  Viehättävät kellohelmaiset pin-up naiset saattavat ajella karamellin värisillä vespoillaan pitkin kylän raittia. Tallin vintillä olevassa taidenäyttelyssä on useamman taiteilijan töitä. 

 

Ihmetystä herättää se, että hurmaava kylä on jäänyt kovin tuntemattomaksi suurelle yleisölle.  Strömfors on vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja noin kymmenen minuutin päässä Stockforsin kylästä. Molemmat entiset tehdaskylät ovat Kymijoen rannalla ja niiden välillä on kesäisin myös veneyhteys. 

 

Strömfors on mukana Helsingistä itään -projektissa siksi, että sen aktiivinen kyläyhteisö ja ruukkikylän tapahtumat ansaitsevat tulla tutummaksi pääkaupunkiseudulla. Vuoden 2018 uusmaalaiseksi kyläksi valittu paikkakunta sopii itsenäisesti matkailevien ihmisten päiväretkien kohteeksi, myös kesäsesongin ulkopuolella.

(Kuva: Gero Mylius)

bottom of page