top of page

Yhteinen illallinen lehmusten alla

Updated: Sep 1, 2018

Lähes 400 herkuttelijaa kokoontui pitkän pöydän äärelle elokuisena iltana kotkalaiselle puistokadulle. Illallinen Lehmuskujalla oli uuden ajan kaupunkikulttuurin ilahduttava toteutus.


Toista kertaa Kotkassa järjestetyn tapahtuman idea on yksinkertainen: vietetään yhteinen illallinen keskellä kaupunkia elokuisena lauantai-iltana.


Jokainen illallisvieras toi mukanaan omat eväät, joita nautittiin sekä tutun että tuntemattoman pöytäseuran ympäröimänä. Lunastamalla 5 euron illalliskortin sai paikan ruokapöydän äärelle, josta sukeutui lopulta 128 metriä pitkä.Kohtaamisia Kotkassa -yhteisön 18.8.2018 järjestämä Illallinen Lehmuskujalla toteutettiin nyt toista kertaa. Yhteisö toimitti paikalle pöydät ja penkit, sekä järjesti ilmoittautumisen ja pääsymaksun, jolla katettiin tapahtuman varustus. Yhteistyössä oli mukana myös kotkalaisia järjestöjä ja yrityksiä.


Värikkäitä kattauksia, synttäreitä ja yhteislaulua


Yhteisöllisyys on luonteva osa kaupunkikulttuuria, ja yhdessä syömisestä on tullut mainio osoitus ihmisten halusta jakaa elämän arkea ja juhlaa kollektiivisesti. Myös Lehmuskujan illallisten järjestäminen oli yhteistyön tulos, sillä pitkät puupöydät ja penkit koottiin puistotiellä talkootyönä.Sää suosi ulkoilmasyömistä, sillä kesäinen ilta kylpi lämpimässä auringonpaisteessa. Pitkän pöydän äärelle ilmestyi lukemattomia värikkäitä kattauksia, joissa tarjottiin herkkuja tapaksista rapuihin sekä salaatteja, piiraita ja grilliruokaa ja tietysti suussa sulavia leivonnaisia. Olipa joukossa myös ainakin yksi syntymäpäiväkakku 14-vuotiaalle päivänsankarille.


Eräs onnekas pariskunta sai nauttia La Mustang –ravintolan ja kukkakauppa Bloomin toteuttamasta illalliskokonaisuudesta, joka arvottiin osallistujien kesken. Illallispöydässä paitsi jaettiin maistiaisia mansikoista kuohujuomiin, myös tutustuttiin vieruskaveriin ja jaettiin reseptejä makupaloista.Välillä pöydän ääreltä kirposi spontaaneja esityksiä kitaristin ja sielukkaiden laulajien esittämänä. Kymenlaakson laulu tempaistiin yhteislauluna. Illallispöydän ympärillä kuultiin myös Sini Ikolammen saksofonin soittoa ja nähtiin Kaakon tanssin tanssiteatteria.


Rohkeutta kohdata ja rakastaa


Tapahtuman primus motor, kotkalainen tapahtumatuottaja Inka Setälä, kierteli tyytyväisenä juttelemassa illallisvieraille. Osallistujien palaute oli positiivista, ja moni kaipasi vastaavaa lisää. Setälä lupasi palata yhteisen illallispöydän äärelle ensi elokuussa.


- Osallistujamäärä tuplaantui viime vuodesta ja moni kertoi, että seuraavalla kerralla mukaan tullaan isommallakin porukalla, kertoo Setälä.Kohtaamisia Kotkassa toteuttaa seuraavan kaupunkikohtaamisen jäähallissa rusettiluistelun merkeissä vuoden 2019 tammikuussa. Ensi toukokuussa kohdataan jälleen Katariinan meripuistossa kevään ja ystävyyden merkeissä. Yhteisö on myös mukana taistelussa koulukiusaamista vastaan, ja se on järjestänyt aiheesta taideprojekteja kotkalaisten koululaisten parissa.- Kotkalaisia yhdistää reiluus, rakkaus ja rohkeus. Tämä antaa intoa jatkaa, sanoo vapaaehtoistoiminnan voimanaisena kunnostautunut Inka Setälä.bottom of page