top of page

Tyhjät tilat täyteen elämää Kotkassa

Joutomaa fest on kotkalainen pop up -tapahtumien sarja, jossa kuopataan mennyttä ja toivotetaan tervetulleeksi uutta. Viimeisin tyhtien tilojen valtaus tehtiin Kotkan entiselle poliisiasemalle.


Kaupungit uudistuvat, ja usein vanhoille tiloille ei löydy enää käyttöä, vaan ne saattavat jäädä unohdettuina kumisemaan tyhjyyttään liikepaikkojen laidoille tai katujen sivustoille. Kotkassa nuoret tekijät ovat ryhtyneet ottamaan tyhjiä tiloja kulttuurin käyttöön ja antamaan niille vielä hetkeksi uuden elämän taiteen ja yhteisöllisyyden voimin.
Kotkan ensimmäinen Joutomaa fest järjestettiin noin vuosi sitten vanhassa kalkkisiilossa ja seuraava satama-alueen purkutuomion saaneessa yhteisötalossa. Viikonlopun ajaksi kalseat, unohdetut paikat täyttyivät kuvataiteesta, musiikista, performansseista ja kirjavasta joukosta vapaaehtoisia esiintyjiä ja eri ikäistä yleisöä.


Vanha poliisiasema Joutomaan unelmakohde


Viimeisin tempaus oli pop up -festivaali Kotkan vanhalla poliisitalolla, joka on ollut tyhjänä jo lähes kaksi vuotta, kun poliisitoimi sai uudet tilat vuonna 2016. Sataman kupeeseen vuonna 1964 valmistunut, nyt harmaa ja kulunut poliisiasema vankiloineen, oli kauan haaveissa ollut unelmakohde Joutomaa festiä tuottavalle tapahtumakoordinaattori Toni Lahdelle.


- Se, mikä on muiden silmissä rumaa, on minulle kaunista. Kartoitan tyhjiä tiloja, jotka ovat minusta inspiroivia ja säväyttäviä paikkoja. Poliisiasema herättää mielikuvitukseni, kuvailee Toni.

Viimein perusteellisten neuvottelujen jälkeen Kotkan viranomaisilta saatiin lupa Joutomaa festin Pako Kotkasta -tapahtumalle. Niinpä toukokuisena lauantaina poliisitalon toimistotiloihin järjestettiin taidenäyttelyitä ja mediataidetta, ja sisäpihalla nähtiin ja kuultiin livemusiikkia ja performansseja.


Sisäilmaongelmien vaivaamiin vankilatiloihin ei suunnitelmista poiketen Joutomaa festissä päästy. Yleisöä kuitenkin kiinnosti kurkistaa poliisitalon uumeniin, ja kokea pahamainen paikka uudella tapaa, luovuuden ja yhteisöllisyyden näkökulmasta.


Kaupunkia elävöittämään


Tapahtumaa markkinointiin mahdollisuutena kokea jotain ainutkertaista - viihtyä ja viettää leppoisaa lauantaipäivää aiemmin rikosten ja rangaistusten synkistämässä paikassa.


”Tuuhan hengailemaan kyttikselle. Ota vaikka diabolo, hulavanne, suppilauta tai sähköskuutti messiin - silleen, että pääsetpä sanomaan tulevaisuudessa ’oonkin päässy syöksee tulta ja pogoomaan kyttiksen pihalla’”, kutsuttiin tapahtuman mainoksessa.


Joutomaa fest toteutetaan talkootyönä, ja yleisöllä on tapahtumaan vapaa sisäänpääsy.

- Joutomaa on vallannut pysyvän paikan monen kotkalaisen sydämessä. Sain kuulla kiitoksia melkein jokaiselta festeillä kohdanneeltani kävijältä, kertoo Joutomaan tuottajana toimiva kuvataiteilija Ekaterina Kosonen.


Arvostus kaupungin ja kulttuurin elävöittämisestä välittyi Joutomaan vierailijoiden terveisistä.


- Joutomaa on tuonut yleisölle tarjontaa, joka voi aloittaa ketjureaktion kasvulle. Mitä enemmän mielenkiintoisia ja uudenlaisia tapahtumia järjestetään, sitä enemmän kysyntää se synnyttää, summaa Ekaterina.

bottom of page