top of page

Kotkan Port'to satamakaupungin sykkeessä

Ensimmäistä kertaa järjestetty Port'to -festivaali tarjosi erilaisen, aistilliseen tapahtuman Kotkan kantasatamassa, Merikeskus Vellamossa ja Kotkan Klubilla 7.7.2018. 


Port’to sai inspiraationsa satamakaupungin menneestä sykkeestä, ajasta jolloin merimiehet pitivät Kotkan kapakoita pystyssä. Raskas työ vaati villiejä ja epäsovinnaisia juhlia - viina virtasi ja Kotkan ruusut viihdyttivät.


Raavaiden merimiesten ja ilolintujen lisäksi Port’to -tapahtuman innokkeeksi nousivat itsenäiset ja vahvat naiset. Sataman historia tuntee myös tarinoita yksinhuoltajanaisista, jotka tekivät pitkää päivää sahatavaran lastaajina, säkkitaakkojen tekijöinä ja työnjohtajina. 


Draamaa sellupaaleilla


Merituulien virkistämä tapahtumapäivä alkoi Sellupaalien ahtaus -esityksellä Kotkan Kantasatamassa. Merikapteeni Carl-Gustav Walldénin dramatisoima esitys vie katsojat valtakunnan vaaran vuosiin 1940-luvun lopulle, jolloin Kotkan satamassa yritettiin teloittaa sataman työkonttorin johtaja, ja sellupaaleja väännettiin raavaalla voimalla, käsipelillä.



Carl-Gustav Walldén kertoi työstä laivoilla ja satamassa, ja esiintyjinä toimivat myös Viihdekuoro Stemmarit, Karoliina ja Kari Kiiski sekä sellupaalitiimi. Ohjelmassa sivuuttiin myös kotkalaisen sanoittajalegenda Juha Watt Vainion tuotantoa.


”Nään vanhan Tornatorin yhä vielä mielessäin, kun sillä silloin matkaan lähdit lapsuus ystäväin. Niin jäi koulu kesken sulla, piti mun myös mukaan tulla, mut vanhempien käskystä mä kotirantaan jäin, sun lähtöäsi seurasin mä päässä laiturin.”


Waldén paljasti erään faktan Juha Watt Vainion klassikkolaulusta Albatrossi. Laulussa mainittu Tornator-laiva olikin oikeasti Navigator-niminen alus. Sanoittaja oli käyttänyt taiteilijan vapauttaan, ja kutsui laivaa Tornatoriksi riimityksen vuoksi.


Monimiehisen sellupaalitiimin uurasta työskentelyä saatiin seurata museoidun junavaunun luona. Walden kertoi, että raskaiden sellupaalien kuljetukseen käytettyä laitetta kutsuttiin ”karppiseksi” laitteen keksijän nimen mukaisesti.


Merimiesten eroottisia haaveita Merikeskus Vellamossa 


Merikeskus Vellamossa on tänä kesänä esillä kansainvälinen Sex and the Sea -näyttely, joka kuvaa merimiesten aistillisia unelmia. Kansainvälisten huipputaiteilijoiden Saskia Boddeken ja Peter Greenawayn kokoama näyttely käsittelee merimiesten yksinäisyyttä, himoa ja erotiikkaa esinekokoelmien, maalausten ja videoprojisointien kautta.


Näyttely johdattaa löytöretkelle eksoottisten tuliaisten, salaisuuksia kertovien matkalaukkujen, keulakuvien ja merenneitojen maailmaan. Port’ton teemaan sopivasti Sex and the Sea taustoitti festivaaleja kiinnostavalla tavalla.

Katutaidetta, tankotanssia ja tatuointeja


Port’ton katutaidetapahtuma valtasi illan suussa Kotkan Klubin pihan, jonne yleisöllä oli vapaa pääsy kokemaan festivaalin tunnelmaa. Klubin pihalla sai ottaa tyylikkäitä, poispestäviä, merimiestatuointeja tai ihomaalauksia Irina Lonskayan maalauspisteellä. Yleisö sai myös osallistua yhteisen taideteoksen luomiseen Irinan johdolla.



Koristeluun kutsui myös kukkapiste, jossa jokainen saattoi taitella kukkalaitteen Kotkan ruusun hengessä. Pihalle oli myös lavastettu näkymä satamafestarin syntisen yön jälkeiseen aamuun teemalla ”heräät vieraasta sängystä”.


Kotkan klubin ulkolavalla oli tarjolla tasokasta musiikkia jazzahtavissa tunnelmissa, kun Roni Mäkinen & Topi Sunila, Duo Vanhala Bros ja Tara Vepsäläinen duo esiintyivät.

Lavalla saatiin myös ihailla voimaa, notkeutta ja koordinaatiota vaativaa tankotanssia Silja Sukasen ja Emma Karttusen taituroidessa.



Maailmanmusiikin taituri Kiureli Sammallahti kierteli haitarinsa kanssa pihakuppilan pöydästä toiseen ja esitti merimiesaiheisen repertuaarinsa aina Juha Watt Vainion tuotannosta irkkufolkiin. Yleisö intoutui jopa yhteislauluun Albatrossin sävelin.


Burleskia kristallikruunujen loisteessa


Kotkan Klubi kristallikruunujen kirkastamine saloineen tarjosi näyttävät puitteet Port’ton Show & Dinner -ohjelmalle, joka ammensi innoitustaan ilmaisunvapaudessaan korkealle kurottavasta naiseudesta burleskin tapaan.


Show’ssa esiintyvät valovoimaiset burleskitähdet Mindy Mad Magnolia & Lily Van Der Lust ja Lady Misty May. Klubimaisesta musiikkitarjonnasta vastasivat Jallu Sundelin ystävineen, ja seremoniamestarina toimi näyttelijä-showmies Thomas Pryke. 



Mindy Mad Magnolia järjesti Port’toon myös burleskityöpajan, jossa haastettiin kauneusnormeja sekä ihannoitiin erilaisia vartaloita. Kotkan Klubin galleriatilassa avautui Minna Jerrmanin valokuvanäyttely Helsinki Burleski, joka toi esille vauhdikasta, hauskaa ja sensuellia burleskia sekä pukujen loistoa ja suuria tunteita.


Satamakulttuurista maanlaajuinen ilmiö


Festivaalin ideoija ja tapahtumakoordinaattori Inka Setälä on tyytyväinen tämän aivan uudenlaisen tapahtuman toteutukseen ja vastaanottoon.


- Fiilikset ovat hyvät, ja palaute on ollut innostavaa. Port’ton syntinen teema yhdistettynä Kotkan vaiherikkaaseen historiaan kiehtovat ihmisiä, toteaa Inka Setälä.

Burleskiviihteestä ja merimieskulttuurista suunnitellaan jo ilmiötä, joka voi tavoittaa yleisöä Kotkan ulkopuoleltakin.



- Tavoitteena on nostaa Port’to maanlaajuisesti kiiinnostavaksi tapahtumaksi, kertoo Inka.


Eräs tapahtuman tuottajista, Helsingistä itään -projekti, järjesti ilmaisen bussikuljetuksen pääkaupungista festivaalipaikalle Kotkaan. Näin tuli todistetuksi, että vain tunnin päässä Helsingistä löytyy kulttuuria, joka tarjoaa uutta ja erilaista elämysmaailmaa kohtuullisen helposti ja vaivattomasti. Uteliaisuus kannattaa!

bottom of page