top of page

Keisarikunta-muistokivi Kotkaan

Kotkan kaupunki julkisti muistokiven Keisarikunta-elokuvan kunniaksi 1.2.2019. Elokuvan ohjaaja, vuonna 2018 helmikuussa menehtynyt Pekka Mandart olisi täyttänyt tuolloin 70 vuotta.


Keisarikunta on vuonna 2004 kotkalaiseen musiikkihistoriaan liittyvä rakkauselokuva, jonka näyttelijöinä nähtiin suomalaisia eturivin musikaalitähtiä, kuten Mikko Leppilampi ja Maria Ylipää. Pekka Mandartin käsikirjoittamassa ja ohjaamassa elokuvassa soi menneiden vuosikymmenien satamakaupungin svengaava jazz.



Keisarikunta-muistokivi sijaitsee Palotorninvuorelle, Ruotsinsalmenkadulta Palotorninvuoren näköalatasanteelle vievän puistokäytävän varrella. Tällä paikalla on kuvattu Keisarikunta-elokuvan kohtauksia, ja sieltä on näkymä muihin kuvauspaikkoihin, kuten vanhaan Kantasatamaan.


Keisarikunta-muistokivi. Kuvaaja: Anne Vilkki-Lanu

Muistotilaisuudessa oli mukana Keisarikunta-elokuvan näyttelijöitä, elokuvan tuottaja Pamela Mandart sekä muistokivi-idean isä, kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen.


Pamela Mandart esitti tilaisuudessa seuraavan muistopuheen


”Hyvät kuulijat, kotkalaiset ja tilaisuutta kunnioittamaan saapuneet näyttelijät Mikko Nousiainen, Niko Saarela, Tuomas Uusitalo, Olavi Uusivirta ja musiikin johdosta vastaava Marzi Nyman sekä musiikin tuottajat Sebastian Mandart ja Tipi Tuovinen.


Kiitos Kotkan kaupungille ja kaupunginpuutarhuri, puutarhaneuvos Heikki Laaksoselle tästä sykähdyttävästä kunnianosoituksesta taiteilijoita kohtaan. Kotkassa elää puistojen ja kulttuurin hieno yhteenliittymä. Sen arvo matkailukohteena kasvaa kaiken aikaa.


Koen tässä muistokivessä sellaisen arvon kuin yhteisöllisyys ja samanaikaisesti erillisyys. Kotkalaisuuteen sisältyy erityinen yhteenkuuluvuuden tunne ja Kotkaan on ihmisen helppo sulautua. Tämä on asuinpaikka, missä ihminen tulee kuulluksi ja nähdyksi. Yhteisöllisyys on olemuksemme ydintä ja sen kaipuu on sitä suurempi, miten erilaisina synnymme ja mitä varhaislapsuus tatuoi aivoihimme.


Me taiteilijat kalastamme hukkuneita tarinoita ja samaistumme niihin. Ne valmistuvat sielun prosessissa uusiksi tarinoiksi. Taiteilija usein hukkuu erillisyyden kokemukseen, mutta onneksi on myös kauniita loppuhuipennuksia. Näin tapahtui 50-luvulla erään 5-vuotiaan elämässä. Poika varttui ensimmäiset kesänsä Suur-Mustan saaressa ja kun miehet lähtivät ulkoluodolle kalastamaan, poika pääsi miesten mukaan. Poika jäi ypöyksin luodolle moneksi tunniksi seuranaan merilinnut ja kasvit ja tuuli, meren äänet. Pojalle oli teroitettu, että keittää kahvit miehille kun he palaavat.


Poika oppi olemaan itsekseen Helsingissä ja Jenkeissä, mutta erillisyyden ja kelpaamattomuuden kokemus jäi kaikilta piiloon, häneltä itseltäänkin. Vanhana miehenä hän viimein teki sovinnon historiansa kanssa. Hän kirjoitti sadunomaisen tarinan kotkalaismuusikoista ja veljeydestä. Pekan ja Samin käsikirjoitus tavoitti heti taiteilijat, joiden oli helppoa samaistua tarinaan. Kun elokuva valmistui, myös yleisö löysi tarinan kultaisen viestin.


Keisarikunta on elokuva, joka kertoo erillisyyden ja yhteisöllisyyden kohtaamisesta. Elokuva ja sen kunnioituksena muistokivi liittää saumattomasti yhteen entisajan legendaariset muusikot ja Kotkan nykymuusikot.


Musiikin ja elokuvan tekijät ja musiikin kuuntelijat sen tietävät: Me ollaan täällä toisia varten. Lämpimät kiitokset teille kaikille!"


Pamela Mandart 1.2.2019

kirjailija, elokuvatuottaja

bottom of page