top of page

IHMISET STRÖMFORSISSA

PÄIVI STORGÅRD
Kirjailija, toimittaja, Vespasafarin vetäjä
"Kannattaa tulla Strömforsiin katsomaan, mistä Suomen hyvinvoinnin juuret ovat peräisin."

Miten olet mukana Helsingistä itään -toiminnassa?

Tavoitteeni on tuoda Strömforsin historiaa tutummaksi, ja haluan tehdä sitä teatterin keinoin. Valmistelen käsikirjoitusta Strömforsista kertovaan näytelmään, joka on tarkoitus esittää kyläläisten kanssa.

 

Lisäksi pyöritän Vespasafaria. Minulla on seitsemän vespaa, joita voi vuokrata omin päin kruisailuun tai joilla voi osallistua opastetulle kierrokselle. Täällä voi vaikkapa stailata itsensä 50-luvun tyyliin ystäväni Pin-up Garagessa, ja sen jälkeen ajella tyylin mukaisesti vespalla idyllisissä ruukkimaisemissa.

 

Haluan kannustaa pääkaupunkiseudun ihmisiä vihdoinkin tajuamaan, miten lähellä Strömforsissa löytyy varsinainen aarre.

 

Mikä on parasta Strömforsissa?

 

Kylä on kuin koru. Sillä on selkeä vanha keskusta ja kauniit talot, jotka ovat säilyneet ihmeen hyvin. Ihmisten välillä toimii lämmin yhteisöllisyys, jossa monet luovat ihmiset viihtyvät. Itse sain kirjani presidentin puolisoista valmiiksi Strömforsissa.

 

Nyt kun Strömfors on valittu vuoden uusmaalaiseksi kyläksi, kesä on täynnä tapahtumia. Täältä löytyy musiikkia ja flash mob -tyylisiä draamaesityksiä sekä käsitöitä, taidenäyttelyitä ja lähiruokaa. Ruukin pajoilla nähdään, miten Suomen ainoa käytössä oleva vesivasara toimii. Paikkakunnalla on oikea kyläseppä, joka toimii ammattissaan, ei vain näytösluonteisesti.

 

Strömforsiin kannattaa tulla jo miljöön takia, sillä täällä voi kokea aikahypyn 1700-luvulle, jolloin rautaruuukit olivat aikansa kehittyneintä teollisuutta. Kannattaa tulla katsomaan, mistä Suomen hyvinvoinnin juuret ovat peräisin.

 

Mikä on Strömforsin piilotettu aarre?

 

Kymijoki ja sen rannat. Harva tietää, miten hienolta kylä näyttää joelta päin. Kannattaa vuokrata soutuvene tai kanootti, ja kokea, miten joki johtaa ympäristöönsä elämää kuin verisuoni.

 

Miten haluaisit kehittää Strömforsia?

 

Haluaisin kehittää ympärivuotista toimintaa. Viime vuonna järjestettiin kekrijuhlat loppusyksystä, ja paikalle tuli satoja ihmisiä. Lisäksi kylällä on pidetty joulumarkkinat,  kuusijuhla ja talviolympialaiset. Toivon, että saisimme viimein järjestettyä myös perinteiset vanhanajan juhannusjuhlat.

Päivi Storgårdin kirja Suomen presidenttien vaimoista ilmeistyi syksyllä 2017: Olet valaissut minun tietäni

Vespasafari

 

bottom of page