top of page

IHMISET STRÖMFORSISSA

MARJUT STÅHLS
Yrittäjä, draamaopas
"Kaunis miljöö, rikas historia, jännittävät tarinat. Ruukin vanhan hengen voi vielä aistia."

Miten olet mukana Helsingistä itään -toiminnassa?

Olen ammatiltani draamaopas, ja teen yritykseni puitteissa monenlaisia luovan alan töitä. Vedän Stömforsissa opaskierroksia erilaisissa rooleissa, joiden kautta esittelen Strömforsin historiaa ja nähtävyyksiä. Välillä vedän kierroksia Strömforsin rautarouva Virginia af Forsellesin roolissa, joka johti ruukkia 1700-1800 -luvuilla. Toisinaan olen Kalaasiemäntä Amanda, jonka kautta paikkaa tarkastellaan kansannaisen näkökulmasta. Lisäksi minulla on Silakka Sallin rooli, jonka kautta kerron Strömforsin vilkkaasta trafiikista kieltolain aikaana.

 

Olen järjestämässä Strömforsin ruukkiin tanssiaisia, joissa esiinnyn laulajana ja juonnan tapahtuman. Kuulun Vireä Strömfors -yrittäjäyhdistykseen, ja olen tehnyt kylässä paljon talkootyötä yli kymmenen vuoden ajan.

 

Mikä on parasta Strömforsissa?

 

Kaunis miljöö, rikas historia ja jännittävät tarinat. Tietysti myös Kymijoki, josta on virrannut energiaa koko alueelle vuosisadasta toiseen. Muutin Strömforsiin 80-luvulla Porvoosta mieheni mukana, joka on maatilan poika. Miehen lisäksi minut lumosi paikan luonto.

Mikä on Strömforsin piilotettu aarre?

Ruotsinpyhtään kirkossa oleva Helene Schjerfbeckin maalaus Ylösnousemus 1800-luvun lopulta. Kyseessä on Schjerfbeckin ainoa alttaritaulu. Aarre on myös Suomen ainut toimiva vesivasara, joka ruukkitoiminnan aikoihin takoi rautaa vesivoimalla. Ruukin vanhan hengen voi vielä aistia, täällä historia on elävää.

Miten haluaisit kehittää Strömforsia?

Haluaisin kylään lisää ympärivuotisia tapahtumia, jotka jatkaisivat vilkkaan, mutta lyhyen kesäkauden toimintaa. Toivoisin tänne tilaa, jonne voisi tuoda matkailijaryhmiä myös talvella. Toivon myös, että kylämme monet erilaiset toimijat voisivat kerätä aktiivisuutensa yhteisen mallin ympärille. Olisi hyvä keskittää voimavarat. Tarvitaan selkeää, yhteistä tietoa, ettei tule väärinkäsityksiä.

Vanhan ajan tanssiaiset Ruotsinpyhtään työväentalolla 12.5.2018

Marjutin kotisivut

bottom of page