top of page

IHMISET STRÖMFORSISSA

MARJO PRIHA
Biologi, ympäristökasvattaja, kyläyhdistysläinen
"Täällä on hienoa yrittäjähenkeä ja hyvä sijainti yrittämiselle: vapaita tiloja ja vieressä moottoritie."

Miten olet mukana Helsingistä itään -toiminnassa?

 

Minuun iski voimakas kaipuu maalaiselämään, kun muutin kuusi vuotta sitten Helsingistä Strömforssiin. Lähdin etsimään luontoa ja rauhaa, mutta löysin paljon muutakin: löysin oman laumani. Yllätyin ihmisten kohtaamisesta ja siitä, miten paljon täällä on innostusta ilmassa.

 

Olen ylpeä vuoden uusmaalaisen kylän tittelistä, ja haluan tehdä jotain mielekästä juhlavuoden hypen mahdollistamiseksi. Helsingistä itään -toiminta voisi synnyttää jonkin pysyvän uuden ulostulon kylänä, kuten uusia tapahtumia kyläläisille ja vierailijoille tai vaikkapa kyläkoordinaattorin pestin.

 

Mikä on parasta Strömforsissa?

 

Ennen muuttoa Strömforsiin olin vain haaveillut maalaiselämästä, mutta onneksi viimein tajusin, että haaveita ei tarvitse odottaa eläkeikään asti.  Elämisen intensiteetti on täällä suurempi kuin Helsingissä, ja olen saanut valtavasti tukea ja apua kyläläisiltä.

 

Strömforsissa on paljon uusia asukkaita, ja moni tekee etätyötä. Itse kuljen neljä kertaa viikossa töihin Helsinkiin, useinmiten bussilla. Jos ilmat sallivat, pyöräilen muutaman kilometrin matkan bussipysäkille 7-tien varteen, ja saan samalla hyötyliikuntaa. Bussissa voin levätä tai hyödyntää työmatkan lukemalla, somettamalla tai kuuntelemalla musiikkia.

 

Parasta Stömforsissa on luonnon läheisyys. Luonto alkaa, kun astun ulos kotiovestani. Heti takapihalta pääsen metsään, jonka erämaajärvessä voin uida kesäisin. Pieneksi paikkakunnaksi Strömfors on varsin omavarainen palveluissaan, täällä on lastentarha, koulu, pankki ja labra. Meillä on kohtaamispaikkoja, ravintoloita ja yhdistystoimintaa. Elämä on helpompaa ja turvallisempaa kuin kaupungissa.

 

Mikä on Strömforsin piilotettu aarre?

 

Ruukkimiljöö ja sen vanhat talot, joissa on mieletön historia. Harva tietää, että tänne on mahdollista muuttaa ja alkaa elävöittää miljöötä. Täältä voi löytää vaikka uuden ammatin tai uudenlaisten tavan elää. Muutos voi vaatia kovaakin työtä, mutta se maksaa vaivan.

 

Miten haluaisit kehittää Strömforsia?

 

En halua nähdä Suomea, jossa kaikki pakkautuvat kaupunkeihin. Stömforsissa näen unelman maalaiselämästä muotoutuvan koko ajan elävämmäksi.

Täällä on hienoa yrittäjähenkeä ja hyvä sijainti yrittämiselle: vapaita tiloja ja vieressä moottoritie. Entisiin tehdasrakennuksiin on noussut innovaatioita, kuten koira-agilityä, kartingrataa ja hyönteistehdasta.

 

Yrittäjät rohkaisevat toisiaan, täällä on nostetta. Tuntuu hyvältä huomata, että kylän maineen eteen ei ole turhaan ponnisteltu.

bottom of page