IHMISET KOTKASSA
Lasse Kytömäki
Prosessihoitaja, luontomatkailija, teatterin harrastaja
Miten olet mukana Helsingistä itään -toiminnassa?
Minua kiinnostaa toteuttaa vaellusreitti Kotkasta Valkmusan kansallispuiston kautta Strömforsiin. Asun Kotkassa, mutta päädyin mukaan Pyhtään toimintaan, koska suunnitteilla oleva vaellusreitti kulkee myös Pyhtäälle.
Eri paikkakuntien välillä kulkeminen on helppoa, ja ajan kotoani Pyhtäälle 10 minuutissa. Tuntuu, että joskus henkinen etäisyys paikkakuntien välillä on isompi kuin fyysinen etäisyys.
Harrastan valokuvausta ja teatteria, ja koen olevani monessa asiassa idearikas. Esimerkiksi Helsingistä itään -toiminnassa ideoin Pyhtäälle keppihevosleirin.
Mikä on parasta Kotkassa ja Pyhtäällä?
Parasta on luonnon monimuotoisuus. Kymijoki virtaa Kotkan ja Pyhtään läpi, ja myös meren läheisyys tuntuu. Pyhtäällä on Valkmusan suoalue ja kauniit kylämaisemat. Luonnon hienoimpia tapahtumia on lintujen arktisen muuton seuraaminen.
Mikä on Kotkan piilotettu aarre?
Kotkassa on Kyminlinnan suljettu linnoitus, joka on luontoarvoiltaan vertaansa vailla. Alueella on erikoista kasvillisuutta. Aikoinaan venäläiset sotilaat toivat sinne kasveja, jotka eivät kuulu alkuperäisesti Suomen luontoon.
Olen mukana Karhulan Työväennäyttämön kesänäytelmissä, joita on esitetty Kyminlinnassa jo 20 vuoden ajan. Liityin mukaan työryhmään, joka kehittää Kyminlinnan linnoitusaluetta ja pyrkii vaikuttamaan päättäjiin ja Senaattikiinteistöön, jonka omistuksessa suurin osa alueen rakennuksista on.
Valitettavasti Senaattikiinteistö on päästänyt rakennukset todella huonoon kuntoon katkaisemalla lämmön. On korkea aika pelastaa pala historiaa tuholta.
Miten haluaisit kehittää Kotkaa ja Pyhtäätä?
Kehittäisin aluetta luontomatkailun kohteena. Kotkan, Pyhtään ja Strömforsin läpi kulkeva vaellusreitti on sydäntäni lähellä oleva hanke.
Reitti kulkisi Kotkan Metsolasta, vanhalta höyrypanimolta Langinkosken kautta siirtolapuutarhan läpi Kyminlinnaan. Sieltä reitti jatkuisi Siikakosken ja golfkentän kautta Kymijoen yli länteen ja Moronvuoren päivätuvalle. Sen jälkeen matka jatkuisi Valkmusan suon kautta aina Strömforsiin asti.
Osa reitistä on jo olemassa Kotkassa sijaitsevan Aleksanterin reitin muodossa. Kokonaisuudessaan hanke vaatii vielä paljon yhteistyötä ja lupia maanomistajilta. Edistämme hanketta yhdessä pyhtääläisen luontoretkeilijäpariskunnan kanssa.
Kyseessä ei ole mikään tavanomainen vaellusreitti, vaan se tarjoaisi monia erilaisia maastoja ja kohteita kolmen kunnan alueella. Jotain uutta kaikille, ja vain reilun tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta.
"Kehittäisin aluetta luontomatkailun kohteena. Kotkan, Pyhtään ja Strömforsin läpi kulkeva vaellusreitti on sydäntäni lähellä."
