top of page

KULTTUURIA KOTKASSA

Sukella taiteen ja kulttuurin aaltoihin!

Tunnetko sataman elämää, merimiesten tarinoita ja kapakkakulttuurin tenhoa? Oletko nähnyt veistospromenadin ulkoilmataidetta, tyhjien tilojen pop up -tapahtumia tai kaupunkilaisten avoimen taidetilan, Kanvaasin?

 

Meripäivät kerää kansan juhlimaan Kotkan Kantasatamaan Suomen monipuolisimmilla kaupunkifestivaaleilla, ja tasokas Kymi Sinfonietta tarjoaa klassista musiikkia niin konserteissa kuin hoivakodeissakin. Kotkassa voit sukeltaa taiteen ja kulttuurin aaltoihin!

(Kuva: Toni Lahti)

Merimieskulttuurin kehto

Kotkansaarella sataman kupeessa sijaitseva Ravintola Kairo on perinteikäs tanssi-, jazz-, teatteri- ja tilausravintola. Uudistettu osa Kotkan historiaa on myös merimieskulttuurin keskus.

Kairon historia ulottuu vuoteen 1879, jolloin Kotkan upeimmalle sijainnille avattiin kosmopoliittinen ravintola Universal Garden. Sitten aikakausien muutokset ovat heijastuneet ravintolan toimintaan vaikkapa kieltolain, tanssikiellon ja mustan pörssin kaupan kautta.

Mutta paikan maine on sen kuin kasvanut. Kesällä 2018 Kairo avasi ovensa uudistuksen jälkeen, ja merimieskulttuuri sai uuden merkkipylvään Navigator-taulun muodossa. Kotkalainen taiteilija Matti Masalin kuvasi perinteikkään aluksen koko komeudessaan ajalta, joka ei koskaan enää palaa.

Entinen kotkalainen merikapteeni Carl-Gustav Walldén kertoo Navigatorista:

"Juha Vainion säveltämä ja sanoittama laulu Albatrossi kertoo, miten hänen ystävänsä lähti ss. Tornatorin matkaan Kotkan satamasta. Itse asiassa hänen ystävänsä lähti matkaan ss. Navigatorilla. Juha valitsi lauluun Tornator-laivan, koska sen riimitys sopi lauluun paremmin.    

            

Nään vanhan Tornatorin yhä vielä mielessäin
Kun sillä silloin matkaan lähdit lapsuusystäväin

Niin jäi koulu kesken sulla

Piti mun myös mukaan tulla……..    

                        

Taulu on kunnianosoitus Juha Vainiolle ja Ravintola Kairolle, joka antoi taululle uuden kodin merkkinä paikallisen satamahistorian arvostuksesta."

Tutustu Kotkan kulttuuriin!

Kapakkakulttuurin tenhoa, pop up -tapahtumia ja veistoksia promenadilla. Kotkan taide viriää kaduilla, satamissa ja tyhjissä tiloissa. 
navigator_taulu1.jpg
bottom of page