top of page

IHMISET PYHTÄÄLLÄ

Katja Lemberg
Ihminen, hallituksen puheenjohtaja:
Kasvajat ry / Minuksi

Miten olet mukana Helsingistä itään -toiminnassa?

 

Olen tässä sydämelläni. Kaikkinensa alueen kehittäminen, ihmisten kehittyminen, yhdessä toimiminen ja yhteisen hyvän tekeminen ovat minun juttujani. Joten sotkeennun mielelläni kaikkeen.

 

Stocforsin tehdasalue ja sen mahdollisuudet hykerryttivät minua jo ennen hanketta. Ja nyt uutena pyhtääläisenä näen täällä vain mahdollisuuksia. Kuten myös Kotkassa, entisessä kotikaupungissani.

 

Mikä on parasta Pyhtäällä?

 

Tällä hetkellä parasta Pyhtäällä on tuntemattomuus ja profiloitumattomuus. Nyt olisi mahdollisuus tehdä vaikka mitä ja saada siitä merkki, joka kertoo laadusta. Elämisen, olemisen ja tekemisen laadusta. Sivistyksestä, hengen rikkaudesta, hyvästä ihmisyydestä.

 

Arjen elämän piirissäni silmieni alla on koko ajan meri, järvet ja joet, ja samalla lähimpään moottoritien liittymään on matkaa muutama sata metriä. Lapsena haaveilin aikuisuuden asuinpaikasta, ja nyt olen sellaisessa paikassa, vaikken aikanaan tiennytkään, että sen nimi tulisi olemaan Pyhtää.

 

Ja tänään olen onnellinen, että se on juuri tämä paikka. Täältä pääsee helposti maailmalle ja maailmalta takaisin tänne, onhan pääkaupungin ja oman kunnan lentokentätkin ihan melkein kiven heittämän päässä omalta takapihalta.

 

Mikä on Pyhtään piilotettu aarre?

 

Pyhtään piilotettu aarre on minulle sen sijainnissa. Me olemme kaupungin ja palveluiden kupeessa, luonnon keskellä ja vain tunnin päässä pääkaupungista.

 

Pyhtäällä on pitkä menneisyys, esihistoriaa ja modernia nykyisyyytä samassa paikassa. Suomen teollistumisen historiaa löytyy edelleen vesistöjen ääreltä. Stockforsin teollisuusalue ja Pyhtään kirkonkylän joen ranta ovat kuin matka juurille, samalla kun näkee tämän päivän huimat mahdollisuudet.

 

Kaikkineen Suomen piilotettu aarre on mielestäni ihmiset. Se salainen, vielä piilossa oleva pyhyys meissä sisällä, luontomme, puhdas ja virkistävä, sen haluan auttaa vapaaksi, paljaaksi ja kaikille jaettavaksi. Me olemme luonnollista luonnon kansaa. Se esiin, ja siitä riittää koko maailmalle ammennettavaa.

 

Miten haluaisit kehittää Pyhtäätä?

 

Ihmiskeskeisyyden suuntaan. Pyhtää voisi olla ihmiset huomioiva alue, jossa kaikki on katsottu ihmiskeskeisyyden kautta. Haluaisin alueeni hyvinvointikeskittymäksi, josta on malliksi kaikkialle maailmaan. Sellainen missä ihmisen on hyvä ja kokoajan entistä parempi.

 

Tämä on hyvä paikka luoda ja kehittää, paikallisesti mutta myös jaettavaksi muualla. Haluan antaa menneisyyden rakennuksille uuden elämän ja tarkoituksen, antaa ihmisille ylellisyyden ja luonnollisuuden kokemuksia samassa paketissa.

 

Siksi Patruunantalo, Stockforsin tehdasalue ja moni muu paikka täällä ansaitsee huomioni. Myös paikalliset ihmiset voisivat katsoa omaa kotiseutuaan uudella silmällä. Entä jos ”tuonkin rakennuksen ja alueen katsoisi uusilla silmillä, mitä hyvää se voisikaan kenellekin antaa".

Kuva: Janne Korhonen

Kasvava - Olemisen ja tekemisen tasapainoa
Stockfors elää

"Stockforsin teollisuusalue ja Pyhtään kirkonkylän joen ranta ovat kuin matka juurille."
bottom of page